Werk
Op Zorgkwekerij de Nollestee gaan zorg en werk hand in hand. De deelnemers worden gestimuleerd hun talenten in te zetten op hun eigen tempo en niveau. Daarnaast leren zij onder begeleiding nieuwe vaardigheden. Het werk bestaat voornamelijk uit het kweken en de verkoop van vaste planten en heesters. Van de meeste planten vindt het hele proces van vermeerderen binnen het bedrijf plaats. Op de diverse werkplekken wordt het stek geknipt en gestoken waarna het in één van de vijf kassen op het terrein verder groeit. Na twee keer overpotten zijn de planten geschikt voor verkoop aan bezoekers van de kwekerij. Op woensdag, donderdag en vrijdag is de winkel open. Op dat moment helpen de medewerkers de klanten en bedienen onder begeleiding de aangepaste kassa.
Winterwerk
In de zomer zijn er veel werkzaamheden op de kwekerij. Maar omdat de planten in de winter in rust zijn, hebben we in de winter andere taken. Zo zetten wij blauwe druifjes op pot. Dat wilt zeggen dat er een potje gevuld wordt met potgrond en dat daarbovenop zeven blauwe druifbolletjes geplant worden. Deze worden langere tijd koud weggezet in onze koelcel, daarna worden ze uitgezet om uit te lopen en
net voordat ze gaan bloeien worden ze verkocht. Dit doen we in samenwerking met Kwekerij Klepper die ons de bollen en hulpmiddelen verzorgt en het eindproduct weer ophaalt om te verkopen. Bovendien is de winter de tijd om klussen op te pakken die alle seizoenen door kunnen gebeuren. Denk dan bijvoorbeeld aan verven, grote of kleine technische klussen, maar ook het opknappen en klaar maken van de teeltvelden voor het aankomend voorjaar. We zorgen dat er altijd veel afwisseling in de taken zit, zodat het altijd leuk blijft.
Verdere activiteiten
Behalve het werk op Zorgkwekerij de Nollestee doen we activiteiten met betrekking tot gezelligheid en beleving. Zo worden de feestdagen altijd uitgebreid gevierd. Onder de activiteiten valt ook de jaarlijkse barbecue en cursusdagen over veel verschillende onderwerpen, zoals teelt of persoonlijke ontwikkeling.
Tijdens de maandelijkse vergadering met het team en de medewerkers worden de werkzaamheden en nieuwe plannen besproken. Voor iedereen is er gelegenheid om vragen te stellen en nieuwe ideeën voor te leggen aan het team. Iedereen heeft een eigen mapje met notulen.
Ook hebben de medewerkers volgens een weekplanning corveedienst: Elke dag verzorgen twee medewerkers volgens de weekplanning de koffie en thee, vullen en legen de vaatwasser en zetten de kopjes klaar. Twee andere medewerkers maken die dag de toiletten schoon. Op vrijdag hoort daar ook het schoonmaken van de kantine en werkruimtes bij.
Voor iedere deelnemer worden persoonlijke leerdoelen afgesproken. Afhankelijk van het leerdoel gaan ze daarmee aan de slag. Er wordt afgesproken in welk deel van de dagstructuur hieraan gewerkt gaat worden. Zo is er gelegenheid om vaardigheden zoals rekenen en taal te oefenen. Hiervoor is het programma Ambrasoft aangeschaft. Naast het werk is er ruimte en tijd voor ontspanning. Voor en na werktijd en
tijdens de middagpauze is er gelegenheid om spelletjes te doen. Potje voetbal in de pannakooi bij het terras of darten in het veilige dart-hok, spelletjes aan tafel of op de computer, tekenen, het hoort allemaal bij onze dagelijkse bezigheden.
Dagstructuur
De dagstructuur ziet er als volgt uit:
09:00 – 09:30
Inloop van alle deelnemers
09:30 – 10:00
Koffie drinken en bijpraten. Taakverdeling van de dag doornemen
10:00 – 12:00
Werkzaamheden volgens de taakverdeling
12:00 – 12:30
Lunchtijd
12:30 – 13:00
Tijd voor ontspanning, of leren van vaardigheden
13:00 – 15:00
Werkzaamheden volgens de taakverdeling (deelnemers met corveedienst stoppen wat eerder)
15:00 – 15:30
Koffie drinken
15:30 – 16:00
Afscheid
Dagelijks wordt iedereen door ten minste twee niveau-4 gediplomeerde begeleiders ondersteund in hun werkzaamheden.
Richtje links (begeleider), Olav midden (kweker en begeleider), en Marjan rechts (begeleider)